Slănină afumată și mazăre în orez cantonez, frigărui de vită cu brânză … Coabitarea dintre culturile străine și franceze a dat naștere hibrizilor culinari, care oscilează între țara lor de origine și țara adoptată.
De la „orez auriu” la orez cantonez
Atracția francezilor pentru bucătăria chineză nu este nouă. Și, în afară de chiflele esențiale de primăvară, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare este, fără îndoială, orezul cantonez. Acest orez alb sotat, spun ei, originar din orașul Canton, este servit peste tot în restaurantele asiatice din Europa. Și totuși, nici măcar o urmă din el în Imperiul Celest! Orezul cantonez este o adaptare a bucătăriei chineze, se spune despre această rețetă născută în Franța în anii 1960. „Aspectul economic joacă atunci un rol important, mazărea și șunca congelate sunt ieftine, atât de ușor de mâncat. „acces pentru cateringul vremii”, analizează William Chan Tat Chuen, sinolog și specialist în culturi și ritualuri alimentare.
Alegerea acestor ingrediente nu este banală, potrivit autorului cărții Peking Duck, Canard au sang. Găsirea aromelor familiare ne liniștește. „Orezul cu aromă de soia este exotic”, își amintește el, „când recunoașteți ingredientele care îl însoțesc, sunteți liniștiți și mai puțin fricoși să-l gustați”. Orezul cantonez își datorează succesul, pe lângă aromele sale, raportului calitate-preț. „Nu se mănâncă singur, se servește cu creveți într-un sos dulce și acru sau carne de vită sotată cu ceapă. Totul este inclus într-o formulă cu starter și desert care costă în jur de 10 euro ”, explică istoricul culturii culinare chineze.