Probioticele reprezinta micro-organisme regasite in mai multe produse, precum medicamentele, suplimentele alimentare dar si nutrienti. Insa care sunt acele alimente care contin probiotice naturale?
Probioticele, supranumite “bacterii bune” sunt aliati de pret ai sanatatii noastre. Sunt niste micro-organisme vii pe care le consumam adesea fara sa stim acest lucru. Contin milioane de bacterii, microbi si drojdii, in mod natural prezente in organism. Insa nu toate au aceeasi valoare. In realitate, doar unele sunt interesante din punct de vedere nutritional. In momentul in care sunt ingerate intr-o cantitate suficienta, in mod regulat si intr-un mod adecvat, probioticele au un efect benefic asupra sanatatii. Aceste micro-organisme intra in actiune odata integrate in flora intestinala, in egala masura cunoscuta sub numele de microbiota.
Care este functia probioticelor?
Micro-organismele au functii multiple. Calmeaza simptomele sindromului intestinal iritabil, regleaza tranzitul intestinal, faciliteaza digestia, diminueaza frecventa diareii si stimuleaza sistemul imunitar deoarece previn infectiile. Un alt atu: actioneaza asemeni unei bariere cutanate.
Unele probiotice pot in egala masura sa modifice flora vaginala si sa atenueze osteoporoza, uscaciunea vaginala, atrofierea mucoaselor daca sunt consumate inainte sau la inceputul menopauzei. Bacteriile vor ajuta flora intestinala sa se reconstruiasca de una singura eliminand germenii nocivi pentru organism.
Care sunt probioticele naturale care au grija de flora noastra intestinala?
Iaurtul. Iaurtul este in mod esential compus din bacterii lactice, aflate la originea probioticelor.
Laptele fermentat. La fel ca si iaurtul, laptele fermentat contine bacterii lactice.
Kefirul. Aceasta bautura fermentata este compusa din bacterii lactice si drojdii. Contine in egala masura o mare cantitate de probiotice. Nutritionistii ne recomanda sa diluam kefirul in lapte de vaca.
Supa miso. Specialistii ne recomanda sa consumam produse derivate din soia precum miso, tofu sau tempeh deoarece au un continut bogat de probiotice.
Masline. Maslinele sunt marinate in otet. Este vorba deci despre o sursa de probiotice.
Castravetii murati. La fel ca si maslinele, castravetii murati sunt bogati in probiotice deoarece sunt marinati in iaurt.
Berea nepasteurizata. Berea nepasteurizata este extrem de bogata in probiotice deoarece procedeul de fabricare duce la fermentare.
Drojdia de bere. Drojdia de bere este o materie “vie” calificata drept “probiotica” deoarece contine un strat bacterian Saccharomyces cerevisae.
Legumele. Este recomandat sa consumi morcovi, sfecla, ridiche si ardei deoarece acestea sunt benefice si au un continut ridicat de probiotice, efectul lor se resimte din momentul in care sunt ingerate conform declaratiilor nutritionistilor.