Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange, dieta este o componenta majora in mentinerea unui nivel sanatos al zaharului din sange. In timp ce factori precum greutatea corporala, activitatea, stresul si genetica joaca, de asemenea, un rol in mentinerea nivelului de zahar din sange, este esential sa stim cum sa reglam in mod natural nivelul de zahar din sange. Trebuie sa se urmeze o dieta sanatoasa pentru a controla nivelul de zahar din sange, deoarece urmatoarele alimente pot optimiza controlul glicemiei, promovand in acelasi timp sanatatea generala.
Organismul persoanelor cu diabet zaharat nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi insulina in mod corespunzator, ceea ce duce la o acumulare de glucoza in sange. Alegerea alimentelor cu indice glicemic scazut (IG) este o modalitate de a ajuta la gestionarea acestei afectiuni.
Broccoli si germenii de broccoli. Sulforafanul este un tip de tiocianat care are proprietati de reducere a zaharului din sange. Studiile pe eprubeta, pe animale si pe oameni au aratat ca extractul si uleiul de broccoli bogat in sulforafan are efecte antidiabetice puternice, ajutand la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la reducerea markerilor de glicemie si de stres oxidativ. In plus, consumul de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Savureaza broccoli si germeni de broccoli cruzi sau usor gatiti la aburi. Acesta este cel mai bun mod de a imbunatati disponibilitatea sulforafanului.
Varza Kale- o regina atunci cand vine vorba despre supermancare! Kale este adesea descrisa ca fiind un „superaliment” si pe buna dreptate. Aceasta este plina de compusi care pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, inclusiv fibre si antioxidanti flavonoizi. Kale este plina de vitamine si minerale, corpul tau iti va multumi pentru aceasta alegere inteleapta.
Cercetarile au aratat ca antioxidantii flavonoizi din varza, inclusiv quercetina si kaempferolul, au efecte puternice de scadere a glicemiei si de sensibilizare la insulina. Mic dejun, pranz sau cina, se pot prepara retete uimitoare de kale. Bineinteles, exista retete delicioase de salata de varza kale. Sau de poate transforma varza kale in pesto. Se poate folosi in macaroane cu branza si include in toate mancarurile!
Fructele de mare. Fructele de mare, inclusiv pestele si crustaceele, ofera o sursa valoroasa de proteine, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si antioxidanti care pot ajuta la reglarea glicemiei. Proteinele sunt esentiale pentru controlul glicemiei. Ajuta la incetinirea digestiei si previn cresterile de zahar din sange dupa mese, sporind in acelasi timp senzatia de satietate.