Un ingredient cu nenumărate virtuți, ușor de încorporat în toate preparatele noastre zilnice, ar fi cel mai bun aliat al nostru. Cel mai mare atu al său? Capacitatea sa de a ne ajuta organismul să ardă mai multe grăsimi. Ideal pentru perioada de după sărbători. Suntem în perioada după sărbători. Între sarmale, salată de boeuf, coconaci, ouă, Paștele este și el adesea sinonim cu o ușoară creștere în greutate și un stomac greu. Din nefericire, nu poți face prea multe în această privință… decât dacă vrei să urmezi o dietă festivă. Dar atunci riști să pari o gazdă antipatică. Ceea ce nimeni nu vrea să fie. Există, totuși, un ingredient ușor de încorporat în dieta zilnică și care acționează ca un formidabil arzător de grăsimi.
Un ingredient care arde în mod natural grăsimi
Ingredientul în cauză? Ardeiul iute. Pentru cei care urăsc mâncarea picantă, citește mai departe. Nu numai că acest condiment are o serie întreagă de beneficii pentru organism, dar consumul lui îți facilitează pierderea în greutate. Motivul? Capsaicina. Acest compus chimic este responsabil pentru gustul picant al ardeilor iuți. Cu cât concentrația sa este mai mare, cu atât gustul este mai iute. Dar se spune că aceste capsaicine au și proprietăți de ardere a grăsimilor. Prin creșterea temperaturii corpului, accelerează activitatea metabolică a acestuia, permițându-ți să elimini mai repede grăsimile, indiferent dacă ești activ sau în repaus. Un studiu realizat pe șoareci de Vivel Krishnan de la Universitatea din Wyoming a constatat că ardeiul iute transformă grăsimea albă în grăsime brună. Grăsimea brună este cea care ajută la arderea grăsimilor stocate. Odată activată, aceasta poate arde până la 300 de calorii în 24 de ore. Pentru a înrăutăți lucrurile, capsaicina ajută la inducerea unui sentiment mai mare de sațietate. Consumul de capsaicină te face să te simți mai repede sătul și te ajută să eviți poftele alimentare (despre care se știe că sunt dăunătoare pentru sănătate și greutate). Potrivit cercetătorilor din Quebec, consumul unui vârf de cuțit de piper cayenne la micul dejun face, de asemenea, să treacă mai ușor peste senzația de foame de la ora 10 dimineața.
Virtuți nenumărate
Suficiente pentru a te face să te gândești serios la aversiunea ta față de tot ceea ce înțeapă. Datorită capsaicinei, ardeii iuți au și proprietăți antioxidante care protejează pielea și combat îmbătrânirea acesteia. De asemenea, ajută la refacerea vitaminei B6, stimulând sistemul imunitar.
În prezent, sunt în curs de cercetare un supliment alimentar pe bază de capsaicină pentru combaterea obezității. Între timp, dacă dorești să folosești capsaicina în fiecare zi fără să îți arzi limba, adăugă pur și simplu piper cayenne, piper Espelette, ardei iute, ardei iute, ardei jalapeño, piper sriracha sau piper tabasco în mâncărurile tale preferate pentru a stimula efectul de ardere a grăsimilor, un impuls binevenit în perioada sărbătorilor.