Pe data de 2 februarie in Franta se sarbatoreste Le Chandeleur – Sarbatoarea Lumanarilor. Este o sarbatoare religioasa insa in acelasi timp deosebit de populara deoarece este o zi in care se prepara si se mananca impreuna cu familia sau prietenii clatite.
Clatitele sunt gurmande si dietetice totodata, cu conditia sa eviti clatitele industriale si sa fii atent la garnitura.
Iata de ce ar trebui sa consumi clatite mai des :
O compozitie echilibrata. O clatita este alcatuita din oua, faina, lapte, putina drojdie si unt pentru gatit. Drept urmare, furnizeaza glucide, sursa de energie pentru organismul nostru, proteine utile muschilor, lipide care reprezinta carburantii corpului nostru si calciu.
Un aport caloric rezonabil. O clatita cantareste in jur de 20 de grame, adica un aport mediu de 60 de calorii. Fara sa mai punem la socoteala faptul ca sunt extrem de usor de facut si ieftine.
O buna putere de satietate. Datorita compozitiei sale, o clatita vine rapid cu senzatia de satietate. Se estimeaza puterea sa de satietate la 4,8 din 5. Clatitele pe baza de faina de hrisca, mai bogate in glucide complexe si in fibre sunt si mai satioase, vin si mai rapid cu senzatia de satietate.
Un indice glicemic mediu. Cu un indice glicemic 67, clatita nu face decat sa ridice foarte putin nivelul de glicemie.
O garnitura de calitate. Chiar daca clatita are un continut scazut de calorii, garnitura poate schimba rapid totul. Trebuie sa ai grija sa alegi garnitura potrivita si doza acesteia in cazul in care tii la silueta ta.
Daca vrei clatite sarate le poti orna cu sunca, somon fume sau cu salata verde. Daca vrei clatite dulci atunci le poti umple cu dulceata, cu nutella sau cu bucati de fructe.
Clatitele economice se pot prepara cu apa in loc de lapte. Chiar daca este mai saraca din punct de veere nutritiv, are si mai putine calorii.
De evitat in prepararea clatitelor. Nu se vor pune mai mult de trei oua pe litru de apa sau apa minerala. Nu se recomanda varianta de a face clatitele cu premixuri care contin ingredientele de-a gata si care se gasesc la cutie in supermarketuri. Asta deorece au ingrediente care nu sunt tocmai ok din punct de vedere nutritional. Daca iti doresti o clatita cu un continut scazut de calorii atunci nu trebuie sa adaugi zahar in aluat. Adauga un condiment potrivit precum vanilie, scortisoara sau esenta de rom.