DeliciiUltimele articole

Cand parcul iti miroase a Sauvignon Blanc

Toți pasionații și curioșii domeniului, adică a vinurilor și a finețurilor culinare, știu de ”Vicii și delicii” din week-end-ul trecut, ce a avut loc la Expo Arad.

A fost cum trebuia să fie, expozanți mulți , cam tot ce are seriozitate în industrie pe plan național , plus ceva vinuri modovenești , mai puțin supramediatizatele și supra-apreciatele crame Purcari, și niște vinuri mari italienești și spaniole.

Absolut toate zonele geografice ale României au fost acoperite, cu o abundențâ din partea asta de țară.

Remarc bunul trend național de a promova soiurile locale, reprezentative pentru fiecare zonă viticolă. Așa  că Mustoasa și Cadarca din dealurile Minișului, Sarba si Plăvaia din Vrancea, Crâmpoșia din dealurile Drăgășanilor, Feteasca Albă, dar mai ales port-drapelul vinului românesc care este Feteasca Neagră, vinificat în funcție de terroir-ul fiecărui producător, s-au găsit în ofertele generoase ale expozanților, de remarcat că fiecare a venit cu ce au mai bun, respectiv gamele medii și mai ales premium .

Citește și  Dieta: cum să obții un echilibru acido-bazic și să rămâi sănătos

Se constată o tendință de a produce cât mai multe vinuri spumante, piața în creștere cerând acest lucru. Ne-a dat pe spate un vin spumant al celor de la Budureasca, un vin ținut 8 ani pe drojdie, greu de făcut, incredibil de ușor de băut, și evident nu pentru orice buzunar. Balla Geza ne-a readus în atenție superbele Clarus , alături de majestuoasele vinuri din gama Stonewine. Chiar și liderul exportatorilor de vinuri românesti, Cramele Recas  -reprezentate si de carismaticul Cosmin Tudoran- se gândesc serios la reînființarea unei linii pentru spumante.

Citește și  Ce alimente sa consumam pentru a ne proteja coloana?

Prietenii de la Gîrboiu au defilat cu Constantin, un vin mare, denumit chiar după fondator, dar care totusi mai trebuie “uitat” in sticlă vreo 4-5 ani pentru desăvârșire.

Ne-am plimbat puțin și prin lumea largă, adica cea nouă cu Noua Zeelandă, Australia și California, si cea clasica cu catifelatele “roșii” italienești  și corpolentele Rioja.

Citește și  Cele mai proaste alimente și băuturi pentru dinți

Luni dimineata la o plimbare tomnatica prin parcurile minunatei faleze a Muresului , trecând printr-o zonă cu iarba proaspăt tăiată și umedă de la rouă, am simțit în memoria olfactivă un minunat Sauvignon Blanc de lume nouă.

Doar vinul poate aduce în pahar și în simțuri atâtea nuanțe și senzații.

Felix Ghergar

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Idei de rețete pentru a face pe toată lumea să iubească varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este departe de a fi preferata tinerilor și a bătrânilor deopotrivă. Cu toate…
Read more
SănătateUltimele articole

Cum poti regla in mod natural nivelul de zahar din sange? Top 3 cele mai bune alimente pentru a echilibra zaharul din sange fara medicamente

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange…
Read more
SănătateUltimele articole

7 solutii eficiente pentru a stopa pofta de zahar

Este zaharul un aliment care creeaza dependenta? Pentru comunitatea stiintifica, aceasta este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.