SănătateUltimele articole

Paracetamol: tot ce trebuie sa stii pentru a evita riscurile

Paracetamolul a fost interzis la vanzarea libera in Franta. Farmacistii din Romania isi doresc ca aceasta interdictie sa se introduca si la noi.

Prezent in dulapurile noastre cu medicamente, acest medicament prezinta unele riscuri deloc de neglijat. Este un medicament recomandat in caz de febra sau durere. Cu toate acestea, numeroase sunt polemicile din jurul acestui medicament, mai ales in urma cazului Naomi Mussenga, decedata la varsta de 22 de ani, pe 29 decembrie 2017, in urma unei intoxicatii cu paracetamol.

Care sunt riscurile majore?

Luat in doze mult prea ridicate, Paracetamolul poate provoca grave leziuni hepatice, din pacate ireversibile si sa distruga ficatul, in cazuri mai grave sa provoace moartea. Aceasta intoxicatie se manifesta prin pierderea cunostintei, tulburari neurologice si respiratorii.

Citește și  La 30, 40 sau 50 de ani, trei strategii anti-oboseală

Exista un antidot pentru supradoza cu paracetamol?

N-acetilcisteina, principiul activ din Mucomyst sau Exomuc poate fi o solutie eficienta, cu conditia ca celulele ficatului sa nu fie distruse deja. Insa asta nu inseamna ca persoanele se vor autotrata acasa. Aceasta adminsitrare se va face doar in cadrul serviciului de urgente.

De ce este recomandat Paracetamolul?

Deoarece are o actiune rapida, intre 20-30 de minute de la administrare. Este in egala masura bine tolerat atunci cand este administrat. Dar, dozele nu trebuie marite in ideea ca va fi mai eficient. Se va incepe intotdeauna cu 500mg. Daca aceasta doza nu este suficienta, atunci se vor mai administra 500mg dupa 4 ore, nu mai devreme. Cat mai putin, pe termen mai lung cu alte cuvinte.

Citește și  Cinci exerciții de respirație recomandate pentru a reduce anxietatea

O alta greseala intalnita frecvent este aceea de a de amesteca Paraetamolul cu un alt medicament impotriva gripei si care contine deja Paracetamol precum Fervex sau Humex. In caz de insuficienta hepatica vigilenta trebuie sa fie sporita. Acelasi lucru este valabil si in caz de insuficienta renala sau alcoolism cronic deoarece molecula continuta de Paracetamol vine cu un risc hepatotoxic. Drept urmare nu se va administra Paracetamol in caz de mahmureala sau dupa mahmureala deoarece alcoolul a atacat deja ficatul.

Citește și  Doamnele Amelia și Eliza Spencer, gemene strălucitoare pe covorul roșu de la Cannes, pe urmele mătușii lor Lady Di

Pentru un adult de peste 50 de kilograme, doza recomandata este de 3 grame pe zi, maxim 4, de 4-6 ori pe zi cu minim 4 ore distanta intre administrari. In cazul unui copil doza de Paracetamol administrata nu trebuie sa depaseasca 60mg/kg/zi, de 4-6 ori pe zi, la aceleasi intervale de timp ca in cazul unui adult. Drept urmare, data viitoare cand vei apela la Paracetamol vei fi mult mai informat.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

3 moduri incredibil de simple de a mânca mai puțin zahăr

A mânca mai puțin zahăr nu înseamnă să încerci să schimbi o felie de tort aniversar cu o…
Read more
MondenUltimele articole

Actorul Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

Actorul canadian Donald Sutherland, star de filme printre care The Hunger Games și Don’t Look…
Read more
DeliciiUltimele articole

Un vin alb românesc produs de Crama La Salina a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles!

Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.