SănătateUltimele articole

Listerioza: o infecție rară, dar potențial gravă

În fiecare an, aproximativ 400 de persoane sunt afectate de listerioză și 65 mor din cauza acesteia. La femeile însărcinate, această infecție alimentară poate provoca avort sau naștere prematură.

Este deosebit de îngrijorător la femeile însărcinate. Deși poate trece neobservată, manifestându-se ca contracții sau boli asemănătoare gripei, infecția pune viața în pericol pentru făt. Boala poate provoca avort sau naștere prematură. Nou-născuții infectați au de obicei leziuni pulmonare și neurologice severe. O dezvoltare care poate fi fatală în ciuda tratamentului timpuriu cu antibiotice.

La adulți, boala are ca rezultat febră, dureri corporale și probleme digestive. Majoritatea persoanelor care sunt diagnosticate au o infecție în sânge numită sepsis. În cazuri severe, meningele și creierul pot fi afectate. Simptome care apar între câteva zile și două luni de la contaminare.

Citește și  În umbra sinistră a cazului R. Kelly, căsătoria sa ilegală cu cântăreața de atunci în vârstă de 15 ani Aaliyah

Din fericire, această infecție este rară. Reprezintă abia 0,1% din infecțiile alimentare. Afectează în principal persoanele vulnerabile cu sistemul imunitar compromis. Astfel, este indicat ca acesti subiecti fragili sa evite consumul de mezeluri, produse lactate proaspete (branza moale), crustacee, sau seminte incoltite.

Pentru alții, este posibil să se reducă riscul de apariție a listeriozei respectând reguli simple de igienă alimentară. Și în primul rând gătirea bună a alimentelor. Pentru că, spre deosebire de alte bacterii, listeria nu se teme de frig: se poate înmulți la 4 ° C, temperatura dintr-un frigider. „Contaminarea alimentelor cu Listeria monocytogenes este deci favorizată de prelungirea lanțului de frig”, indică Institutul Pasteur pe site-ul său. Prin urmare, reîncălzirea resturilor păstrate la frigider trebuie urmărită cu atenție.

Citește și  George Clooney își cumpără o proprietate viticolă în Provence

De asemenea, se recomandă „să se îndepărteze coaja de pe brânzeturi, să se spele bine legumele și ierburile aromatice și să se gătească din nou produsele achiziționate gata de mâncare până când fierb”, adaugă Institut Pasteur pe site-ul său. El mai precizează că alimentele contaminate cu listeria nu au un gust deosebit, spre deosebire de alți agenți patogeni. De asemenea, este mai bine să nu vă asumați niciun risc și să respectați termenele de valabilitate și să aruncați produsele în caz de îndoială.

Citește și  Sophie Turner, criticata pentru angajamentul sau fata de miscarea Black Lives Matter

Pentru a evita contaminarea încrucișată între două alimente, este recomandat să păstrați alimentele crude separate de alimentele gătite. Curățarea frigiderului trebuie efectuată „imediat în caz de murdărie cu legume, brânză sau suc de carne crudă”, adaugă Santé Publique France. În absența acestor apariții, se recomandă să vă curățați frigiderul cu înălbitor de aproximativ două ori pe lună. În plus, atunci când pregătiți masa, ar trebui să vă spălați mâinile după manipularea alimentelor crude.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

3 moduri incredibil de simple de a mânca mai puțin zahăr

A mânca mai puțin zahăr nu înseamnă să încerci să schimbi o felie de tort aniversar cu o…
Read more
MondenUltimele articole

Actorul Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

Actorul canadian Donald Sutherland, star de filme printre care The Hunger Games și Don’t Look…
Read more
DeliciiUltimele articole

Un vin alb românesc produs de Crama La Salina a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles!

Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.