SănătateUltimele articole

Cinci exerciții de respirație recomandate pentru a reduce anxietatea

Dificultăți de respirație, inimă palpitantă… Aceste reacții pot fi cele de dragoste, sau, mai puțin plăcute, de anxietate. Doi specialiști oferă cele mai eficiente exerciții de respirație pentru a te calma.

O situație stresantă și, dintr-o dată, inima bate rapid. O enervare, iar respirația devine scurtă. Sunt multe ori când anxietatea preia controlul, uneori lăsându-ne copleșiți de emoții negative. Pentru a pune evenimentul la distanta, cel mai simplu si mai ales cel mai eficient remediu ramane exercitiul de respiratie. Acesta din urmă este o poartă către întregul corp.

„Studiile au arătat că prin respirație, reglăm sistemul nervos autonom, responsabil de funcțiile vitale ale organismului, și deci legat în special de inimă”, indică Dominique Servant, medic psihiatru și șef al unității de specialitate despre stres și anxietate, la Spitalul Universitar din Lille”.

Citește și  Totul despre raclette

„Când suntem anxioși, tonusul nostru muscular crește. Exercițiul de respirație te va relaxa apoi mental și muscular”, continuă Denis Fortier, kinetoterapeut în Quebec și autor al cărții ”Go take the air!”.

In practica, executam exercitiile atunci cand simtim valul de anxietate in crestere, timp de 5, 10 sau 15 minute, in pozitia pe care o dorim. Pentru ca totul să fie eficient în ziua în care se instalează tensiunea și pentru ca tu să fii confortabil, Dominique Servant recomandă antrenamentul în prealabil, fără semne aparente de anxietate.

Scăderea frecvenței respiratorii

Exercițiul nu poate fi mai simplu. Când tensiunea crește, ne concentrăm pe încetinirea ritmului respirației noastre. Încercați să respirați mai încet timp cel puțin 5 minute. „Făcând acest lucru, stimulăm sistemul parasimpatic din sistemul nostru nervos, cel care ne relaxează și încetinește funcțiile organismului”, explică Denis Fortier.

Citește și  Fiica printului Harry si a lui Meghan Markle s-a nascut. Ce nume are?

Prelungește expirația

Deoarece expirația este asociată cu acest faimos sistem parasimpatic, prelungirea ei permite relaxarea. Pentru a face acest lucru, pur și simplu expirați încet și goliți tot aerul prezent în plămâni. Nu trebuie să numărați, expirația trebuie pur și simplu să fie mai lungă decât inspirația.

Respirați adânc

De data aceasta, scopul este de a prelungi expirația, precum și inspirația. Aspirăm cât mai mult aer posibil. Exersează timp de 5, 10 sau 15 minute, în funcție de nevoile tale.

Respiratie abdominala

Pentru a face acest lucru, puneți mâinile pe burtă. Inhaland il umflam, expirand il aducem inauntru, pe cat posibil. „Prin umflarea burticii, stimulăm sistemul parasimpatic, găsim apoi o flexibilitate a sistemului nervos autonom”, comentează dr. Dominique Servant. Mișcarea indusă de această respirație ajută și la ameliorarea durerilor de stomac resimțite în fazele de anxietate. „Deoarece diafragma este solicitată în mod deosebit, mișcarea creează un joc de presiune care operează un fel de masaj pe burtă”, adaugă Denis Fortier.

Citește și  Grădina zoologică mexicană salvează animalele puse în pericol de criza virusului

Respirație la 360 de grade

Respirația la 360 de grade este inspirată de ceea ce este cunoscut sub numele de respirație abdominală. „Pune-ți mâinile pe ambele părți ale cutiei toracice inferioare. Degetele mari sunt in spatele coastelor, in spate, restul degetelor sunt in fata coastelor. Inspiră din abdomen „trăgând” burta și umflând cutia toracică, astfel încât să simți că coastele „se deschid” puțin înainte, înapoi și în lateral”, explică Denis Fortier.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

De ce putem vedea Luna la lumina zilei?

Este posibil să ceri să îți aducă cineva Luna de pe cer ziua? Trebuie doar să te uiți la ea…
Read more
DeliciiUltimele articole

Romania Sotheby’s International Realty anunță vânzarea unui ansamblu de case tradiționale langă Viscri, la prețul de 495.000 €

Romania Sotheby’s International Realty anunță o nouă oportunitate excepțională pentru…
Read more
DeliciiUltimele articole

APEX SPEED FEST: Festivalul de motorsport care aduce adrenalină și pasiune în inima Bucureștiului!

Pe 2-3 septembrie, Piața Constituției va deveni scena unui festival de motorsport de excepție.
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.