SănătateUltimele articole

De ce dormitul matinal este dăunător pentru noi

Nu te trezești niciodată înainte de amiază în weekend… Și îți place asta? Este normal. Singura problemă: se dovedește că dormitul ne-ar face mai mult rău decât bine. Vom vorbi cu trei specialiști.

Weekend-ul pentru tine este sacru. Până la 11 dimineața se aude sforăiturile, uneori mai târziu. Dacă credeți că aceste dimineți târzii vă permit să vă recuperați din toată oboseala acumulată în timpul săptămânii, vă înșelați. În februarie 2021, un studiu publicat în jurnalul american Current Biology, a sugerat că dormitul mai mult în zilele de odihnă ar întârzia secreția de melatonină în creier, hormonul somnului, și ar scădea sensibilitatea noastră la insulină, un alt hormon specializat în reglarea zahărului din sânge. În mod clar, dormind mai mult pentru a ajunge din urmă o datorie de somn, ne-am perturba din nou ceasul biologic intern, obișnuit în ultimele cinci zile cu un ritm diferit.

Citește și  NASA lansează nave spațiale pe asteroid pentru a se pregăti de potențialul Armaghedon

Această analiză este un ecou la cea realizată de Universitatea din Arizona și publicată în iunie 2017 în Journal of Clinical Sleep Medicine. Privind obiceiurile săptămânale ale a 984 de adulți cu vârsta cuprinsă între 22 și 60 de ani, cercetătorii au arătat că fiecare oră suplimentară de somn în zilele de odihnă crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 11%. Acest obicei, pe care unii oameni de știință îl numesc „social jet-lag”, ar avea, de asemenea, un impact asupra stării de spirit.

Citește și  Solutii pentru intarirea imunitatii

„Pauzele de ritm reprezintă stres pentru organism și duc efectiv la boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Decalarea mai mult de două ore în fiecare weekend are consecințe asupra metabolismului”, confirmă Sylvie Royant-Parola, medic psihiatru și medic specialist în somn. Potrivit specialistului, o schimbare de cinci ore este un adevărat atac la ceasul biologic.

Citește și  Ciocolata cu lapte sau ciocolata neagra? Care este mai buna pentru sanatate ?

Drept urmare, diminețile tale leneșe te obosesc mai mult decât te odihnesc. „Este un pic ca și cum ai fi într-un fus orar în timpul săptămânii și altul în weekend. Acest lucru este echivalent cu a face o călătorie dus-întors Paris-New York în două zile”, ilustrează neurobiologul Joëlle Adrien, director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), din Paris.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Sfaturile unui medic pentru a evita gripa și răceala în această iarnă

Ne este destul de greu să nu ne îmbolnăvim când toată lumea în jurul nostru este bolnavă.
Read more
SănătateUltimele articole

Miere de acacia, sirop de agave.. tipuri de zahăr cu indice glicemic de privilegiat

Mai multe tipuri de alimente care îndulcesc și edulcoranți afișează un indice glicemic destul…
Read more
SănătateUltimele articole

Ierburile și mirodeniile care te vor ajuta să te menții sănătos

Adepții nutriției știu foarte bine asta: Mama Natură are o mulțime de beneficii utile pentru…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.