SănătateUltimele articole

De ce dormitul matinal este dăunător pentru noi

Nu te trezești niciodată înainte de amiază în weekend… Și îți place asta? Este normal. Singura problemă: se dovedește că dormitul ne-ar face mai mult rău decât bine. Vom vorbi cu trei specialiști.

Weekend-ul pentru tine este sacru. Până la 11 dimineața se aude sforăiturile, uneori mai târziu. Dacă credeți că aceste dimineți târzii vă permit să vă recuperați din toată oboseala acumulată în timpul săptămânii, vă înșelați. În februarie 2021, un studiu publicat în jurnalul american Current Biology, a sugerat că dormitul mai mult în zilele de odihnă ar întârzia secreția de melatonină în creier, hormonul somnului, și ar scădea sensibilitatea noastră la insulină, un alt hormon specializat în reglarea zahărului din sânge. În mod clar, dormind mai mult pentru a ajunge din urmă o datorie de somn, ne-am perturba din nou ceasul biologic intern, obișnuit în ultimele cinci zile cu un ritm diferit.

Citește și  Grădina zoologică mexicană salvează animalele puse în pericol de criza virusului

Această analiză este un ecou la cea realizată de Universitatea din Arizona și publicată în iunie 2017 în Journal of Clinical Sleep Medicine. Privind obiceiurile săptămânale ale a 984 de adulți cu vârsta cuprinsă între 22 și 60 de ani, cercetătorii au arătat că fiecare oră suplimentară de somn în zilele de odihnă crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 11%. Acest obicei, pe care unii oameni de știință îl numesc „social jet-lag”, ar avea, de asemenea, un impact asupra stării de spirit.

Citește și  Se lanseaza prima platforma online pentru patiserii si cofetarii

„Pauzele de ritm reprezintă stres pentru organism și duc efectiv la boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Decalarea mai mult de două ore în fiecare weekend are consecințe asupra metabolismului”, confirmă Sylvie Royant-Parola, medic psihiatru și medic specialist în somn. Potrivit specialistului, o schimbare de cinci ore este un adevărat atac la ceasul biologic.

Citește și  Bill Withers, cunoscut pentru piesa "Ain't No Sunshine", a murit la vârsta de 81 de ani

Drept urmare, diminețile tale leneșe te obosesc mai mult decât te odihnesc. „Este un pic ca și cum ai fi într-un fus orar în timpul săptămânii și altul în weekend. Acest lucru este echivalent cu a face o călătorie dus-întors Paris-New York în două zile”, ilustrează neurobiologul Joëlle Adrien, director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), din Paris.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

“Dușul intern”- ce presupune această băutură despre care se presupune că poate curăța în mod miraculos intestinele?

TikTok nu este niciodată în pană de idei atunci când vine vorba despre rețete pentru…
Read more
SănătateUltimele articole

Grătar fără carne- legume și fructe sănătoase pe care le poți folosi

Fie că este vorba despre alimente de bază ale verii sau despre alimente nutritive care plac…
Read more
SănătateUltimele articole

Studiu: Un somn bun de noapte întărește sistemul imunitar

Dacă vrei să fii bine, asigură-te că dormi suficient. Aceasta este concluzia unui nou studiu…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.