Capsuni, struguri, rosii…an de an, Environmental Working Group dezvaluie alimentele non bio care detin cea mai mare cantitate de pesticide. Supranumite Dirty Dozen, organizatia ne aminteste cat de nefast este consumul acestor alimente pentru organismul nostru.
Folosite pentru a lupta impotriva buruienilor, pesticidele se dovedesc a fi extrem de nocive pentru santatea noastra. La sfarsitul lunii martie, Environmental Working Group a editat noul sau ghid care masoara nivelul de pesticide din fructele si legumele non bio. Pentru a intocmi aceasta lista, EWG a folosit datele oferite de United States Department of Agriculture. Inainte de fiecare test in parte, elementele studiate au fost spalate, decojite sau curatate.
Pesticide : care sunt cele mai infectate legume si fructe cu pesticide ?
In fiecare primavara, institutia isi dezvaluie clasamentul Dirty Dozen, 12 vegetale contaminate de aceste produse chimice manipulatein timpul recoltelor si culturilor. In 2020 din aceasta lista fac parte :
-capsunile ;
-spanacul ;
-conopida ;
-nectarinele ;
-merele ;
-strugurele ;
-caisa ;
-ciresele ;
-perele ;
-rosiile ;
-telina ;
-cartofi ;
Conform organizatiei, in jur de 90% din mostrele analizate contin reziduuri a doua pesticide sau mai mult. Pentru prima data, EWG a testat strugurii. Spre marea sa surpriza, strugurii fac parte din cele mai infectate fructe. In jur de 99% din strugurii analizati au fost infestati de minim doua produse chimice. Extrem de populara in Statele Unite ale Anericii si nu numai, conopida este considerat un aliment sanatos insa ocupa locul 3 in lista organizatiei. Conform cercetarilor efectuate, un pesticid clasat drept cancerigen este detectat in mod regulat asupra acestei legume verzi, DCPA.
Care sunt legumele si fructe cu cele mai putine pesticide?
Pe langa faptul ca au intocmit o lista cu cele mai infectate fructe si legume, EWG a intocmit in egala masura o lista cu cele mai sigure produse non-bio. Supranumite Clean Fifteen, numai putin de 15 alimente se regasesc in clasamentul asociatiei :
-avocado ;
-porumb dulce ;
-ananas ;
-ceapa :
-papaya ;
– mazare (congelata) ;
-vinete ;
-sparanghel ;
-varza ;
– pepene ;
-brocoli ;
-ciuperci ;
-kiwi ;
-varza de Bruxelles ;
– pepene rosu ;
Drept urmare, atunci cand cumperi fructele si legumele de sezon tine cont de aceste liste. Daca exista aceasta posibilitate, curata-le de coaja.