DeliciiUltimele articole

Lucruri pe care nu le stii despre cartofii prajiti

Exista o mancare mai universala decat cartofii prajiti? Am putea aduce in discutie painea insa aceasta este servita si preparata in forme diferite insa, cartofii prajiti sunt intotdeauna…prajiti.

Cat de bine cunosti cartofii prajiti? In cele ce urmeaza iti oferim cateva informatii interesante despre ei.

Cartofii prajiti s-ar fi nascut la Namur

Rusesti, francezi, spanioli…cartofilor prajiti li s-au atribuit numeroase origini de-a lungul vremii. Insa, cartofii prajiti sunt belgieni, mai precis, s-au nascut la Namur. O legenda spune ca in secolul XVII, taranii pescuiau pesti mici si ii mancau prajiti. Pe timp de iarna, inlocuiau peste prajit cu cartfoii prajiti. Intre noi fie vorba, aceasta legenda este putin cam controversata. Insa nu conteaza atat de mult unde s-au nascut, sunt oricum deliciosi.

Citește și  Un tigru de la grădina zoologică din New York a fost testat pozitiv cu coronavirus! Este primul caz de infecție la animale

French Fries sau Belgian fries?

Daca cartofii prajiti sunt belgieni de ce le spun englezii French fries si nu Belgian fries? Noua ni se pare ca suna mai bine, voua nu? In realitate, cartofii prajiti nu au absolut nicio legatura cu Franta. Termenul “to French” semnifica intr-o irlandeza veche “a taia in bucati”. Drept urmare, frech fries s-ar traduce prin “cartofi taiati” nu cartofi prajiti.

Doua zile nationale a cartofului prajit

Nu, nu ai citit gresit. Exista doua zile nationale ale cartofului prajit. In Belgia, este celebrata pe data de 1 august. In Franta, cartoful prajit este sarbatorit in ajun de Sarbatoare Nationala, pe data de 13 iulie. Doua ocazii perfecte de a manca cartofi prajiti. In Belgia exista chiar si saptamana cartofului prajit. Are loc de obicei la inceputul lunii decembrie.

Citește și  În acest an, Cambridge Rock Festival va fi doar online

Belgienii sunt cei mai mari consumatori de cartofi prajiti congelati

Belgenii adora cartofii prajiti. Acest lucru nu este deloc surprinzator. De altfel, ocupa primul loc in topul celor mai mari consumatori de cartofi prajiti congelati din lume. In medie, familie consuma 16 kilograme de cartofi prajiti pe an. Belgia este principalul exportator mondial de produse pe baza de cartofi. Cartofii prajiti belgieni se vand in numai putin de 150 de tari.

Citește și  Resuscitat în Statele Unite, piquette este în plină recuperare

Esti curios sa afli cine a mancat primii cartofi in Europa?

Crezi ca este o persoana importanta, nu-i asa? Chiar asa si este. In jurul anului 1569, regele Filip II al Spaniei a primit drept cadou de la colonisti o lada plina de cartofi oe care a oferit-o apoi in dar Papei si acesta, generos, a impartit cartofii la diferite curti regale precum Austria sau Olanda. Stii ce credem noi? Ca primul care a mancat din lada aia a fost bucatarul de pe corabia care i-a transportat…

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

De ce putem vedea Luna la lumina zilei?

Este posibil să ceri să îți aducă cineva Luna de pe cer ziua? Trebuie doar să te uiți la ea…
Read more
DeliciiUltimele articole

Romania Sotheby’s International Realty anunță vânzarea unui ansamblu de case tradiționale langă Viscri, la prețul de 495.000 €

Romania Sotheby’s International Realty anunță o nouă oportunitate excepțională pentru…
Read more
DeliciiUltimele articole

APEX SPEED FEST: Festivalul de motorsport care aduce adrenalină și pasiune în inima Bucureștiului!

Pe 2-3 septembrie, Piața Constituției va deveni scena unui festival de motorsport de excepție.
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.