Mancarea picanta nu este pe placul tuturor.
Chiar daca este adesea criticata, este posibil ca mancarea picanta sa fie benefica pentru sanatatea noastra. Consumata cu moderatie bineinteles. Iti spunem in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre mancarea picanata, daca este benefica sau, din contra, daunatoare.
Unele persoane sunt mai tolerante decat altele atunci cand vine vorba de mancarea picanta. Chiar daca recomandarea este ca mancarea picanta sa fie consumata cu moderatie, s-a dovedit: mancarea picanta este extrem de benefica pentru sanatatea noastra.
Capsaicina si numeroasele sale beneficii
Atunci cand mancam ceva picant/condimentat unii avem arsuri la stomac, incepe sa ne curga nasul, sa transpiram, unii avem chiar tahicardie, pe scurt, nu este pentru toata lumea un moment simpatic.
Cea care provoaca toate aceste simptome este capsaicina, compusul chimic natural responsabil de senzatia de arsura de la nivelul gurii atunci cand consumam ceva picant/condimentat. Acest compus stimuleaza receptorii din gura noastra si este responsabil de durerea de stomac dar are, in egala masura, numeroase beneficii asupra sanatatii. La un moment dat corpul nostru va secreta endorfina pentru a diminua durerea si vom avea in cele din urma o senzatie de bunastare.
Capsaicina are in egala masura efecte pozitive asupra diminuarii problemelor cardiovasculare daca folosim un condiment in loc de sare. Un lucru care permite diminarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. De mentionat este si faptul ca, capsaicina favorizeaza pierderea in greutate. Daca mancam condimentat sau picant acest lucru ne accelereaza metabolismul, ne ajuta sa ardem grasimile si apetitul este diminuat.
In plus, capsaicina permite cresterea aportului in antioxidanti deoarece, cel mai adesea, iuteala este asociata cu ghimbirul sau cu curcuma si acestea sunt produse care incetinesc procesul de imbatranire. De altfel, capsaicina este folosita pe post de antiseptic.
Specialistii ne spun ca daca bei apa dupa ce mananci ceva picant nu rezolvi nimic. Capsaicina este liposolubila, adica nu se dizolva decat in uleiuri/grasimi. Rezultat: cel mai bine este sa bei lapte, sa mananci paine, o lingurita de miere sau un iaurt.
Specialistii mai subliniaza faptul ca, daca mancam des mancare picanta acest lucru poate perturba microbiota si sa provoace probleme digestive. Insa, cu cat consumam mai multa mancare picanta, cu atat ne obisnuim mai mult cu ea. Capsaicina, in timpul unui contact prelungit inhiba, desensibilizeaza receptorii si provoaca un efect analgezic. Drept urmare, ar trebui consumata progresiv, sa nu mancam zilnic mancare picanta ci maxim de doua-trei ori pe saptamana.