SănătateUltimele articole

Patru plante pentru a evita pofta de dulce

Uneori, pofta de zahăr este irezistibilă și ne dorim să nu putem ceda. Anumite plante sunt deosebit de eficiente în această luptă. Alternative cu fructe, infuzii… Ideea asupra virtuților și modului lor de consum.

Oboseală, depresie temporară, stres… Emoțiile noastre ne pot împinge cu ușurință la gustare. Dintr-un pătrat de ciocolată înghițit, ajungem uneori foarte repede la tot barul. Cum să potolești pofta de zahăr? Caroline Gayet, dietetician și fitoterapeut, și Valentine Cabanel, doctor în farmacie și naturistă, enumeră plantele eficiente pentru a limita daunele unei posibile îngrășări.

Gymnema sylvestris, radicalul

Această plantă cățărătoare de origine indiană, folosită în mod tradițional de medicina ayurvedică, înfrânează compulsiile dulce într-un mod destul de radical. „Saturează receptorii gustativi și face orice alimente dulci ingerate să fie fade după aceea. Astfel, prin eliminarea gustului de zahăr din alimentele care ne fac poftă, le reducem treptat atractivitatea”, rezumă Caroline Gayet, dietetician și fitoterapeut.

Citește și  Sfaturile bucătarului pentru a pregăti și găti sparanghelul la perfecțiune

În capsule de 500 mg (se găsesc în farmacii sau plante medicinale) pentru o cură de trei săptămâni, de reînnoit dacă este necesar. În caz de impuls dulce, topește conținutul unei capsule sub limbă. Disponibil și sub formă de ceai de plante. Pentru a o prepara, infuzați două linguri într-o jumătate de litru de apă.

Mugure de smochin, regulatorul

Folosita pe scara larga in gemoterapia (practica terapeutica care foloseste plantele in stare embrionara), aceasta planta se dovedeste a fi un foarte bun reglator al sistemului nervos. „Este excelent pentru a lupta împotriva micii bulimii emoționale, atunci când mănânci sub influența emoțiilor”, descrie Carole Gayet. Este excelent și pentru digestie și ajută la lupta împotriva acidității gastrice. Un alt avantaj semnificativ este gustul său de smochine mici, care îi va satisface pe cei dulci.

Citește și  De ce e bine sa mancam fructe si legume cat mai colorate

In cura de o luna. Sub formă de macerat (comercializat în farmacii și plante medicinale), câte 5 până la 7 picături pe limbă, de preferință între mese, de îndată ce apare pofta, de până la cinci ori pe zi.

Griffonia simplicifolia, de echilibrare

Originară din Africa Centrală, această plantă contribuie mai mult la reglarea stării de spirit și a anxietății. Un efect foarte util pentru a contracara gustările emoționale, potrivit lui Valentine Cabanel, doctor în farmacie și naturopat. „Griffonia simplicifolia este tocmai un precursor al serotoninei, acest neurotransmițător al cărui rol este de a ne echilibra dispozițiile și emoțiile”, precizează ea.

Citește și  Care este cel mai potrivit moment din zi pentru a face sport?

In cura de trei saptamani. În soluție hidroalcoolică (disponibilă în farmacii sau plante medicinale), 30 de picături într-un pahar cu apă, sau sub formă de capsule de 500 mg. În ambele cazuri, medicul naturist sugerează să o luați de două ori pe zi, la ora 16 și la culcare.

Scorțișoara, aliatul dulce

Ușor de recunoscut pe rafturile supermarketurilor, acest condiment din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară se întâmplă să fie aliatul anti-zahăr prin excelență. „Este un regulator glicemic, adică ajută la controlul nivelului de glucoză din organism”, indică Caroline Gayet. În plus, aroma sa blândă satisface pofta de zahăr fără dezavantaje.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

De ce putem vedea Luna la lumina zilei?

Este posibil să ceri să îți aducă cineva Luna de pe cer ziua? Trebuie doar să te uiți la ea…
Read more
DeliciiUltimele articole

Romania Sotheby’s International Realty anunță vânzarea unui ansamblu de case tradiționale langă Viscri, la prețul de 495.000 €

Romania Sotheby’s International Realty anunță o nouă oportunitate excepțională pentru…
Read more
DeliciiUltimele articole

APEX SPEED FEST: Festivalul de motorsport care aduce adrenalină și pasiune în inima Bucureștiului!

Pe 2-3 septembrie, Piața Constituției va deveni scena unui festival de motorsport de excepție.
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.