SănătateUltimele articole

Regula 3-30-300 sau cum natura ne poate îmbunătăți sănătatea mentală

Contemplarea naturii este un lucru care ne liniștește, ne calmează. Însă, în ce măsură trebuie să intrăm în contact cu natura pentru a obține beneficii reale? Un studiu catalan a evaluat impactul unei reguli specifice și efectelor sale asupra sănătății.

Natura ne oferă o mulțime de lucruri benefice și pandemia a demonstrat încă o dată acest lucru. Însă este această doză de verdeață adaptată zonei urbane? În februarie 2021, Cecil Konijnedendijk, un pădurar de origine olandeză, cercetător specializat în vegetalizarea urbană a scos în evidență necesitatea de spații verzi în oraș datorită regulii 3-30-300. Aceasta din urmă este bazată pe trei factori: pentru o mai bună sănătate mentală este nevoie de minim trei arbori în apropiere de locuința ta, să locuiești într-un cartier cu o acoperire de minim 30% cu copaci și să fii la maxim 300 de metri distanță de un parc sau de o pădure. Recent, cercetători din cadrul Institutului de Sănătate Globală din Barcelona au căutat să evalueze interesul acestei reguli. Rezultatele obținute confirmă efectele pozitive ale regulii 3-30-300 asupra sănătății mentale.

Citește și  Combinații de alimente alcaline pentru fiecare zi a săptămânii

O simplă expunere benefică

Bazându-se pe această regulă 3-30-300, cercetătorii au analizat întâi și întâi proximitatea geografică a 3145 de locuitori din Barcelona cu vârste cuprinse între 15-97 de ani de natură. Au căutat mai apoi să evalueze sănătatea mentală a acestora. Printre persoanele interogate, 18% au declarat că au o sănătate mentală proastă și 8,3% au consultat un psiholog în cursul anului trecut. 9,4% din cei interogați au declarat că au folosit sedative și 8,1% antidepresive.

Citește și  Vedete care s-au confruntat cu tulburari alimentare

Rezultatul este incontestabil: o simplă expunere la un spațiu cu mai multă verdeață în apropiere de domiciliu este semnificativ asociată cu o mai bună sănătate mentală, cu un consum scăzut de antidepresive și cu vizite mai puține la psiholog și psihiatru.

Dovada vie că Barcelona, la fel ca multe alte orașe mari, duce lipsă de spații verzi. Doar 4,7% din populație îndeplinește toate cele trei criterii.

Citește și  Serena Williams, Naomi Osaka și Maria Sharapova vor juca un turneu virtual

Resurse inepuizabile

Nu este prima dată când beneficiile naturii asupra sănătății mentale sunt demonstrate. Creierul nostru nu este făcut pentru a trăi în spații urbane conform părerii emise de neurologi și oameni de știință. Natura are un efect benefic asupra cogniției și diminuează ruminațiile. Ne liniștește, ne ajută să eliminăm gândurile negre, preocupările și conflictele interioare. Natura ne oferă, în egală măsură, emoții pozitive profunde. Este o sursă de beneficii inepuizabilă.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Idei de rețete pentru a face pe toată lumea să iubească varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este departe de a fi preferata tinerilor și a bătrânilor deopotrivă. Cu toate…
Read more
SănătateUltimele articole

Cum poti regla in mod natural nivelul de zahar din sange? Top 3 cele mai bune alimente pentru a echilibra zaharul din sange fara medicamente

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange…
Read more
SănătateUltimele articole

7 solutii eficiente pentru a stopa pofta de zahar

Este zaharul un aliment care creeaza dependenta? Pentru comunitatea stiintifica, aceasta este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.