Ultimele articoleUtile

Care este diferenta intre probiotice si prebiotice?

Diferenta dintre probiotice si prebiotice este aceea de a intelege ca cele doua au o actiune diferita insa complementara. Sa vedem in detaliu la ce sunt bune fiecare si unde le putem gasi.

Chiar daca ambele sunt benefice pentru sanatate, diferenta dintre probiotice si prebiotice consta in functia lor si locul in care le putem gasi. In corpul nostru exista milioane de microbi care traiesc alaturi de celulele noastre, microbiota.  O mare parte din acestia se afla in intestin. Ansamblul acestora poarta numele de flora intestinala. Toate aceste bacterii intestinale se pot difivza in doua tipuri – cele care au efecte benefice si cele care au efecte nocive. Acest ultim tip poate provoca diaree, infectii sau putrefactie intestinala. Bacteriile benefice ne ajuta sa controlam bacteriile nocive, sa stimulam sistemul imunitar, sa reducem gazele si sa imbunatatim digestia. Sunt in egala masura necesare pentru sintetizarea unor vitamine si pentru absorbtia unor nutrienti.

Citește și  Cinci ceaiuri care te ajuta sa slabesti

Care este diferenta intre probiotice si prebiotice ?

Exista doua lucruri fundamentale pe care le putem face pentru a mentine flora intestinala in stare buna de functionare :

  • furnizarea de probiotice pentru a asigura o aprovizionare constanta a microbilor care traiesc in corpul nostru ;
  • furnizarea de prebiotice pentru a asigura o buna alimentatie microbilor deja stabiliti ;
Citește și  Semnele care arata ca nu ai baut suficienta apa

Prebioticele reprezinta ingrediente din alimente care mentin colonul intact. Servesc drept hrana pentru bacteriile noastre intestinale care dispun de enzime adecvate pentru a le degrada. Actionand ca niste alimente, stimuleaza dezvoltarea acestora si activitatea, ameliorand sanatatea gazdei (individul). Pentru ca un compus alimentar sa fie considerat prebiotic trebuie sa indeplineasca trei conditii :

  • nu trebuie sa fie degradat sau absorbit in stomac ;
  • trebuie sa poata fi fermentat de bacterie odata ajuns intact in colon ;
  • aceasta fermentare trebuie sa favorizeze activitatea si proliferarea unor bacterii intestinale care au un efect benefic asupra organismlui ;

Probioticele sunt micro-organisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitate suficienta, confera beneficii pentru sanatatea gazdei. Nu este vorba aici de hranirea bacteriei ci de aportul direct de bacterii. Unul din cele mai bogate alimente in probiotice este iaurtul. Kefirul este in egala masura ideal dar si legumele fermentate precum varza murata sau alte muraturi.

Citește și  Semne care arata ca poti suferi de depresie

Cea mai potrivita modalitate de a rezuma diferenta dintre prebiotice si probiotice este aceea de a intelege ca ambele au o actiune diferita insa complementara. Este inutil sa furnizam organismului nostru probiotice daca acesta nu este hranit si cu prebiotice.

Related posts
SănătateUltimele articole

Răzuitorul pentru limbă, acest instrument ayurvedic care ar garanta sănătatea gurii noastre

Comercializat de anumite mărci de frumusețe și apreciat în medicina ayurvedică, racleta pentru…
Read more
SănătateUltimele articole

Temperatura ideală a apei și timpul de infuzie pentru a beneficia de efectele curative ale ceaiului

Pentru a beneficia de efectele ceaiului pentru sănătate, temperatura apei și timpul de infuzie…
Read more
SănătateUltimele articole

Dieta de post intermitent: 8 ore pentru a slabi usor

Dieta de post intermitent constă în adoptarea unui ciclu alimentar în care trebuie să alternați…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.