DeliciiUltimele articole

Resuscitat în Statele Unite, piquette este în plină recuperare

Lung timp sinonim cu vinul rău, piquette își recapătă imaginea atât cu viticultorii cât și consumatorii. Experții spun cum băutura, populară în Statele Unite, începe să (re) câștige Franța.

Dacă cineva îți vorbește despre piquette, te gândești imediat la o sticlă de vin rău și la arsurile de la stomac care îți apar. Într-adevăr, spre deosebire de majoritatea grands crus, această „băutură de uz casnic”, astfel cum este definită în dicționar, este ușor alcoolică și culoarea sa roșie deschisă se obține prin adăugarea de apă cu tescovină de struguri.

Vândut mult timp în secret, în Franța, acum este exportat pe mese străine, în special în Statele Unite, unde a cunoscut un mare succes. Atât de mult încât viticultorii francezi, cum ar fi Julien Guillot, proprietarul Vignes du Maynes din Cruzille și Nicolas Fernandez de la moșia La Calmette din Trespoux-Rassiels, fac din acest moment un moment de onoare să-i redea sigiliile sale de nobilime piquette-ului, în adevăratul sens al cuvântului.

Citește și  Cine l-ar putea înlocui pe Daniel Craig ca următorul James Bond?

                   Înapoi la elementele de bază

Piquette este confundat cu vinul, dar este de fapt un lichior obținut prin fermentarea apei de izvor din trecut și strugurii rămași după presare. În Evul Mediu, a fost „băutura obișnuită a muncitorului” și în special a viticultorului, spune vinificatorul Julien Guillot. Și, dintr-un motiv întemeiat, această băutură foarte populară conține mai puțin alcool decât vinul, 6% până la 7% pentru piquette, contra 12,5% pentru vin, și a permis muncitorul să se concentreze asupra muncii sale. „În această perioadă, viticultorii au recoltat în familie”, adaugă el.

                   Oţet

Abia în secolul al XIX-lea pichetul și-a dobândit slaba reputație din cauza unei reacții cunoscute sub numele de „intepatura acetică”. „La acea vreme, această băutură era vândută în butoaie de 225 litri”, spune vinificatorul Nicolas Fernandez. La contactul cu aerul, etanolul s-a degradat și s-a transformat rapid în oțet. ”

Citește și  Ce se intampla in corpul nostru atunci cand alergam pe caldura

Și povestea nu se termină aici, deoarece această băutură țărănească a fost interzisă în 1907. Etichetată ca vin artificial din cauza originii sale, a fost percepută ca o concurență neloială de către marii viticultori, explică Jean Sagnes, profesor de istorie contemporană la Perpignan, într-un articol publicat în 2007 în La Revue de œnologues et des techniques viticoles. Acestea din urmă au demonstrat, de asemenea, că denumirea de „vin” este rezervată doar „băuturilor fermentate produse din struguri proaspeți”, relatează primul somelier francez MOF Pascaline Lepeltier.

                     Succes asigurat în Statele Unite

Mai mult de un secol mai târziu, când legea a fost abrogată și vânzarea sa a fost autorizată din nou după controlul vamal francez, piquette-ul s-a descoperit de cealaltă parte a Atlanticului. Din 2017, a avut un mare succes în Statele Unite datorită producătorului de vin din New York, Todd Cavallo. De îndată ce a fost lansat, numele său Wild Arc Farm a fost vândut în câteva zile, ne spune Pascaline Lepeltier, care lucrează în Big Apple de zece ani. De atunci, au apărut alte sticle precum Monte Rio Cellars din California, Old Westminster din Maryland sau chiar într-un format cutie cu Benjamin Bridge din Canada.

Citește și  Paracetamol: tot ce trebuie sa stii pentru a evita riscurile

„Această băutură spumoasă, picantă, care este mai puțin plictisitoare decât un vin îi interesează pe producători, mai ales că costul de producție este mai mic, deoarece necesită mai puțin material”, notează somelierul. Același lucru este valabil și pentru Franța, care a beneficiat recent de influența americană. Viticultorul Julien Guillot a observat încă de anul trecut o nebunie a tinerei generații, pentru această băutură slab alcoolică și destul de bio. „Folosim deșeurile ca materie primă. Pe scurt, piquette este o băutură reciclată „, asigură proprietarul Vignes du Maynes, a cărui sortiment piquette este popular în Belgia și Japonia.

Despre autor

Related posts
MondenUltimele articole

Distribuție de cinci stele, tehnologie de ultimă oră și botezuri în scufundări: Avatar 2, filmul tuturor exceselor

Cult blockbuster și fabulă ecologică cu efecte speciale uluitoare, Avatar (2009), de James…
Read more
Ultimele articoleUtile

Cât timp poate să fie ținută carnea la congelator? Timpul de congelare poate varia în funcție de tipul de carne

Resturi de carne care ajung pe fundul tomberonului… un lucru care se întâmplă destul de…
Read more
SănătateUltimele articole

Apa cu castravete, o apă cu o mulțime de beneficii

Data viitoare când îți va fi sete, va trebui să încerci neapărat apa cu castravete! Este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.