Ultimele articoleUtile

Tanorexia sau obsesia bronzului, o problemă de sănătate

Tanorexia este o tulburare psihologica care poate provoca probleme grave de sanatate, inclusiv cancer de piele. Se defineste drept o dependenta de bronzat care atrage dupa sine dezvoltarea unui comportament nesanatos.

Tanorexia este dorinta compulsiva de a fi sau de a ramane bronzata. Multa vreme a fost considerata un simplu comportament excentric insa nu era etichetata drept o tulburare sau o dependenta. Cu toate acestea, un studiu efectuat in 2005 de o echipa de dermatologi a schimbat perceptia asupra tanorexiei. In zilele noastre, tanorexia este abordata drept o dependenta deoarece indeplineste toate criteriile pentru a fi considerata astfel. Studiul din 2005 a scos la iveala faptul ca persoanele care au acest tip de comportament prezinta scheme de conduita similare altor fome de dependente precum alcoolismul.

Citește și  Jim Carrey, un artist cu talente multiple

Tanorexia se defineste deci drept o dependenta de bronzat, o obsesia bronzului. Cele care sufera de tanorexie simt nevoia sa aiba o piele cat mai inchisa la culoare. Pentru asta, se expun in mod regulat la soare sau merg la salonul de bronzat. Insa nu sunt niciodata satisfacuti de rezultatele obtinute.persoanele care sufera de aceasta obsesie nu sunt constiente de consecintele ce pot deriva de la o expunere continua la soare sau la solar. Sufera de o nevoie obsesiva de a se bronza si eventualele riscuri pentru sanatate nu ii conving deloc sa isi modereze conduita.

Citește și  Diferite moduri de a avea grijă de creierul tău

Simptome si cauze. Senzatia de bunastare conferita de expunerea la razele soarelui, care de altfel provoaca eliberarea de endorfine, este cea care da nastere acestei dependente. O persoana tanorexica sufera de sindromul lipsei razelor de soare atunci cand este privata de razele UV, toamna si iarna in special. Diferenta dintre o persoana care adora soarele si un individ cu obsesia bronzului este ca acesta din urma are urmatoarele simptome :

-dorinta compulsiva de a se bronza si frustrarea permanenta de a nu obtine o piele suficient de inchisa ;

– convingerea ca pielea sa este deschisa la culoare, mult mai deschisa decat este in realitate ;

Citește și  Spirulina vine în slujba frumuseții tale

– anxietate in fata posibilitatii de a pierde bronzul obtinut ;

– imbatranirea prematura a pielii ;

– arsuri solare care sunt ascunse cu ascunse cu ajutorul machiajului ;

Cel mai adesea, persoanele care sufera de tanorexie nu accepta faptul ca au o problema. Consulta in general medicul pentru a trata arsurile de pe piele. Sau pentru alte efecte cauzate de aceasta obsesie. Insa refuza sa admita categoric ca aceasta este cauza. Trebuie sa apeleze la un specialist pentru a afla care sunt originile acestui tip de comportament

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Idei de rețete pentru a face pe toată lumea să iubească varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este departe de a fi preferata tinerilor și a bătrânilor deopotrivă. Cu toate…
Read more
SănătateUltimele articole

Cum poti regla in mod natural nivelul de zahar din sange? Top 3 cele mai bune alimente pentru a echilibra zaharul din sange fara medicamente

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange…
Read more
SănătateUltimele articole

7 solutii eficiente pentru a stopa pofta de zahar

Este zaharul un aliment care creeaza dependenta? Pentru comunitatea stiintifica, aceasta este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *