Trebuie într-adevăr îndepărtat germenele de usturoi?

Unii îl îndepărtează, alții, niciodată: trebuie sau nu să scăpăm de germenele dintr-un cățel de usturoi înainte de a-l găti?
Condiment înțepător care oferă personalitate rețetelor noastre, usturoiul este un element de bază în bucătăriile noastre. Dar, deși îl folosim zilnic, o întrebare ne trece prin minte odată ce cățelul este decojit: trebuie să îndepărtăm germenele? Răspunsul e simplu – totul ține de preferințe.
Tijă mică de culoare verde, germenele usturoiului este adesea acuzat că este greu de digerat. Totuși, conform unei fișe informative de la Institutul de Informare asupra Micronutrienților al Universității din Oregon, acesta nu ar fi responsabil de simptome gastrointestinale. Dimpotrivă, ar putea chiar să îmbunătățească potențialul antioxidant al usturoiului, potrivit unui studiu publicat în revista științifică americană Journal of Agricultural and Food Chemistry: „Am emis ipoteza că germinarea usturoiului stimulează producerea diverselor substanțe fitochimice benefice pentru sănătate”, se arată în studiu. Așadar, a adăuga un cățel de usturoi germinat într-un preparat ar putea fi o idee bună.
Pe de altă parte, deși este comestibil și bogat în antioxidanți, germenele usturoiului are un gust amar. Poate fi astfel îndepărtat din motive legate de gust, mai ales în preparatele care nu necesită gătire. Pentru a face acest lucru, este suficient să tăiem fiecare cățel pe lungime și să scoatem germenele cu vârful unui cuțit sau cu degetele.
Cunoscut pentru că oferă savoare preparatelor cu ciuperci, dar și pentru respirația neplăcută pe care o poate provoca, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății. Este bogat în minerale precum calciu, magneziu și potasiu, dar și în oligoelemente precum fier, zinc și seleniu – un cocktail ideal pentru combaterea îmbătrânirii celulelor. „Antioxidanții din usturoi combat îmbătrânirea prin captarea toxicității oxigenului”, declara medicul nutriționist Franck Senninger într-un articol anterior despre beneficiile usturoiului.
În plus, usturoiul este și un aliat ideal în lupta împotriva răcelii: „Usturoiul conține alicină, un compus sulfuros antibacterian, antiinfecțios și antiviral”, sublinia doctorul. Deci putem adăuga cu încredere o cantitate generoasă de usturoi în bruschette și în salatele de vinete din această vară, fără niciun fel de remușcare.