Antarctica este pregătită pentru tricouri cu mânecă scurtă. Recordul de temperatură a fost depășit!

Temperatura de la o bază de cercetare din Antarctica a atins joi un record de 18,3 grade Celsius (65 Fahrenheit), cu aproape un grad peste nivelul anterior, din urmă cu cinci ani.

Oamenii de știință argentinieni, de la baza Espernaza, care au confirmat înregistrarea, au spus că nu a fost singurul record din săptămâna aceasta. Site-ul național Marambio a înregistrat cea mai ridicată temperatură pentru luna februarie, din 1971. Termometrele au atins acolo 14,1 grade Celsius, peste citirea anterioară din februarie 2013, de 13,8 grade Celsius.

Rapoartele sunt șocante, dar nu surprinzătoare, a spus Frida Bengtsson, care conduce o expediție în Antarctica, pentru grupul ecologic Greenpeace.

„Am fost în Antarctica în ultima lună, cercetând schimbările dramatice prin care această parte a lumii suferă, pe măsură ce planeta noastră se încălzește”, a spus ea. „În ultima lună, am văzut că, coloniile de pinguini au scăzut brusc sub impactul schimbărilor climatice”.

Antarctica este printre regiunile cu cea mai rapidă încălzire de pe planetă, cu Peninsula Antarctică, unde se află bazele argentiniene, încălzindu-se deosebit de rapid, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Temperaturile medii de pe continent au crescut cu aproape 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, iar în acest timp ghețarii de-a lungul coastei de vest a Peninsulei Antarctice s-au retras.

Experții OMM vor investiga acum dacă evenimentul de căldură, înregistrat de oamenii de știință argentinieni, este un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de foehn. Acesta este un eveniment obișnuit în regiunile alpine, care implică adesea vânturi mari la altitudine și încălzirea rapidă a aerului în timp ce coboară în pantă sau vârfuri, determinate de diferențe semnificative de presiune a aerului, a declarat OMM într-un comunicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *