SănătateUltimele articole

Cele mai proaste alimente și băuturi pentru dinți

Îngrijirea dinților tăi trece printr-o bună igienă orală dar și prin conținutul farfurii. Facem bilanțul cu un specialist.

„Nu mânca prea multe dulciuri, altfel vei avea carii”. Avertismentul este cunoscut încă din copilărie și adulții care l-au emis au avut dreptate. Dar nu doar dulciurile sunt dăunătoare sănătății dinților noștri. Élodie Terrer, chirurg stomatologic și cercetător în infectiologie, întocmește o listă neagră a alimentelor și băuturilor care sunt dușmani ai dinților.

Pentru binele dinților noștri, de cele mai multe ori ar trebui să fim atenți la sucurile de fructe, sucurile, alimentele procesate, prăjiturile, dar și cerealele rafinate. În cauză ? Zaharurile pe care le conțin. „Se ascund de fapt aproape peste tot, continuă medicul stomatolog, le găsim în făină albă, deci în paste sau pâine, de exemplu.”

Dacă zaharurile trebuie ținute departe de dinți (și de sănătatea noastră în general), este pentru că gura noastră conține bacterii care se hrănesc cu ele. „Procedând astfel, ele produc acizi care apoi dizolvă treptat cristalele de smalț”, explică dr. Élodie Terrer. Prin urmare, dentina de dedesubt nu mai este protejată și devine mai predispusă la bacterii și carii.”

Citește și  Chrissy Teigen, gravidă, spitalizată pentru sângerări excesive

Băuturile acide sunt, de asemenea, dăunătoare. Printre acestea, regăsim, deloc surprinzător, sifoanele carbogazoase (apa carbogazoasă nu este preocupare pentru că nu conține zahăr și gazul său nu dăunează dinților) sau chiar băuturi energizante. „Pe lângă zahărul adăugat, acestea conțin acid citric și acid fosforic care vor dizolva smalțul, vor provoca eroziune și vor duce la posibile carii sau dureri”, indică medicul stomatolog. Aciditatea se găsește și în alimente. Citricele, precum lămâile sau portocalele, sunt de asemenea perturbatoare.

Citește și  Alicia Breurer, o TikTokerita in varsta de 17 ani castiga 10.000 de lire pe zi si nu vede un interes in a merge la universitate

Băuturile care reduc fluxul de salivă ne dăunează și dinții. „Alcoolul, în special vinul alb, provoacă deshidratare. Dar saliva joacă un rol protector pentru dinți, deoarece ajută la eliminarea bacteriilor rele”, avertizează Élodie Terrer.

Este important de reținut că nu prin ingerarea acestor alimente din când în când dinții își vor pierde splendoarea. Pericolul există mai ales dacă ești un mare consumator, fie prin cantitate, fie prin regularitate, fie dacă ciugulești. „Întrucât nu ne spălăm pe dinți după gustarea în timpul zilei, alimentele rămân mult mai mult timp în contact cu smalțul și îl deteriorează”, precizează specialistul.

Pentru dinți perfect sănătoși, medicul recomandă, fără a fi surprinzător, „limitarea consumului de alimente perturbatoare”. În mod ideal, ar trebui să vă spălați pe dinți la 15 minute după ce ați ingerat alimente dăunătoare și să o faceți fără ață dentară. Dacă nu ai o periuță de dinți în apropiere, „gargara poate fi o alternativă la curățarea smalțului”, spune medicul stomatolog.

Citește și  Cum sa amenajezi dormitorul in stilul Feng Shui

O alta solutie? Optează pentru alimente care contrabalansează efectele negative ale altora. „Consumul de produse lactate precum brânza asigură calciul necesar pentru dinți sănătoși”. Daca nu il consumi deja, calciul continut de migdale poate fi o alternativa buna. Ciocolata neagră, „prin concentrația sa în taninuri, va avea acțiune antioxidantă și va proteja puțin dinții”, adaugă specialistul. În general, amintiți-vă că legumele, bogate în fibre și minerale, au un efect protector. În cele din urmă, toate acestea nu vor înlocui programarea anuală de control cu ​​medicul dentist. Iată ceva despre care să zâmbești. lefigaro.fr

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Idei de rețete pentru a face pe toată lumea să iubească varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este departe de a fi preferata tinerilor și a bătrânilor deopotrivă. Cu toate…
Read more
SănătateUltimele articole

Cum poti regla in mod natural nivelul de zahar din sange? Top 3 cele mai bune alimente pentru a echilibra zaharul din sange fara medicamente

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange…
Read more
SănătateUltimele articole

7 solutii eficiente pentru a stopa pofta de zahar

Este zaharul un aliment care creeaza dependenta? Pentru comunitatea stiintifica, aceasta este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.