Chiar dacă secretul pentru a fi în cea mai bună stare de sănătate este de a mânca variat, unele alimente sunt adevărate bombe de nutrienți, vitamine și minerale. Care sunt însă ingredientele pe care să mizezi pentru a fi în formă maximă în această vară sau toamnă?
Afinele. Dintre toate fructele, aceste boabe mici în nuanțe de albastru conțin una din cele mai puternice concentrații de antioxodanți deci sunt excelente la micul dejun, pentru o salată sau o gustare delicioasă și sănătoasă. Popularitatea lor este deci pe deplin justificată. Conțin vitamine, minerale, dar și oligoelemente și compuși bioactivi.
Iaurtul și skyrul. Conțin nutrienți importanți printre care proteine, calciul fosfor, dar și vitamina B. Cele mai multe cercetări privind beneficiile iaurtului se concentrează asupra conținutului de bacterii vii, care sunt prezente și în alte alimente fermentate, cum ar fi kefirul, kimchi și varza murată. Există indicii convingătoare că o prezență insuficientă a anumitor tulpini bacteriene în colon poate crește riscul anumitor patologii, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul colonului iritabil și bolile inflamatorii cronice, cum ar fi boala Crohn. Iaurtul gras este recomandat, dar și skyrul care este din ce în ce mai popular. Sunt o modalitate excelentă de a consuma mai multe proteine, dar și grăsimi saturate.
Nucile. Nucile sunt cele mai bogate în nutrienți și acizi grași benefici. Dar, conțin și mangan, fosfor, magneziu, zinc, cupru și vitamine din grupele B. Nucile favorizează circulația sanguină grație argininei. Conțin și triptofan, care are un efect important asupra stării de dispoziție. Persoanele care suferă de o carență de serotonină pot prezenta probleme de comportament și pot ajunge chiar până la depresie. Nucile au cea mai mare putere antioxidantă și sunt o sursă importantă de fibre.
Avocado. Este vorba despre un fruct bogat în nutrienți și poate reprezenta o parte benefică pentru o alimentație echilbrată. Grăsimile sale bune sunt benefice pentru inimă și vasele de sânge. Am putea să comparăm fructul avocado cu arahidele sau cu măslinele. Este o sursă foarte bună de fibre, de vitamine și minerale.
Ciocolata neagră. Ciocolata neagră este foarte bogată în cacao și conține o cantitate considerabilă de fibre solubile și minerale. Conține și fier, magneziu, cupru sau seleniu, mangan, potasiu sau fosfor. O bucată de ciocolată de 100 de grame conține 11 grame de fibre și poate contribui la dezvoltarea bacteriilor bune. Nu trebuie însă să abuzezi de ea, chiar dacă este neagră.