SănătateUltimele articole

Alimentele de consumat pentru a câștiga 10 ani de speranță de viață conform științei

Potrivit unui studiu norvegian recent, consumul unei porții zilnice de leguminoase, cereale integrale, fructe și legume începând cu vârsta de 20 de ani, poate avea un impact semnificativ asupra longevității.

În afară de măr, ce alimente pot ține cu adevărat medicul departe? Cercetătorii norvegieni de la Universitatea din Bergen răspund. Lucrarea lor, publicată marți, 8 februarie, în revista PLOS Medecine, identifică „dieta optimă” de adoptat de la vârsta de 20 de ani și care ar putea salva 10 ani de viață. O alimentație bogată în leguminoase (mazăre, linte, soia), cereale integrale (ovăz, porumb, orez) și nuci (nuci, migdale, fistic), combinată cu un consum redus de carne roșie și produse procesate, poate câștiga 10,7 ani pentru o femeie si 13 ani pentru un bărbat.

Risc mai mic de boli de inimă și cancer

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetare a folosit cifrele din studiul Global Burden of Disease, care analizează cauzele morbidității în Statele Unite, China și Europa. Se estimează că alimentația deficitară este cauza a 11 milioane de decese premature pe an. Aceste rezultate au fost apoi încrucișate cu alte meta-analize recente pentru a determina impactul mai multor tipuri de alimente asupra longevității.

Citește și  Dimineața în pijama, Julia Roberts se bucură de carantina de la Sydney

Leguminoasele sunt populare aici. O rație zilnică de 200 de grame ar crește speranța de viață cu mai mult de doi ani la cei peste 20 de ani. Aceeași observație pentru un aport zilnic de 225 de grame de cereale integrale, bogate în fibre solubile, și pentru un aport de nuci de 25 de grame pe zi, sursă de minerale esențiale.

Citește și  Frigărui de vită și brânză, naan cu brânză, orez cantonez ... Aceste specialități care nu sunt în țara lor

Idealul, potrivit oamenilor de știință, este să suplimentezi aceste alimente cu o porție semnificativă de fructe și legume. Pe de altă parte, vă invită să reduceți sau chiar să evitați tot consumul de carne roșie și mai ales de carne procesată, precum slănină, cârnați sau mezeluri. Dacă nu reușim să-l scoatem complet din farfurie, cercetătorii estimează că câștigul în longevitate scade la șapte ani pentru bărbați și cinci ani pentru femei.

Potrivit lui Lars Thore Fadnes, profesor de sănătate publică la Universitatea din Bergen și autorul principal al studiului, longevitatea crește datorită acestei „diete optime”, deoarece probabil contribuie la „un risc redus de boli de inimă, diabet și cancer”.

Citește și  Fără să ieșim, fără petreceri, fără restaurante, de ce suntem atât de epuizați?

Niciodată nu este prea târziu pentru noile obiceiuri alimentare

„Pentru persoanele în vârstă, câștigurile sunt mai mici, dar totuși substanțiale”, rezumă studiul. O dietă motivată prelungește speranța de viață a unei femei de 40 de ani cu 5 ani (6 ani pentru un bărbat). După 60 de ani, câștigul este de 8 ani pentru o femeie (9 pentru un bărbat) și peste 80 de ani, se coboară la 3 ani, indiferent de gen.

Related posts
SănătateUltimele articole

Patru plante pentru a evita pofta de dulce

Uneori, pofta de zahăr este irezistibilă și ne dorim să nu putem ceda. Anumite plante sunt…
Read more
SănătateUltimele articole

Psyllium, acest aliat care pune capăt disconfortului și durerilor de stomac

Bogată în fibre, această plantă din zonele deșertice ajută intestinele leneșe și, ca bonus…
Read more
SănătateUltimele articole

Cinci exerciții de respirație recomandate pentru a reduce anxietatea

Dificultăți de respirație, inimă palpitantă… Aceste reacții pot fi cele de dragoste…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.