Reglajul dintre alimentele acide și cele bazice ne poate afecta corpul, energia și bunăstarea generală. Cum se folosește o dietă echilibrată cu pH, fără efort sau lipsire, vom ști după sfaturile a doi profesioniști.
Perioada estivală se apropie de sfârșit și, odată cu aceasta, putem admite, cea a tuturor tipurilor de variații, teribila triadă „grătare, înghețată și rose” trebuie uitată. Pentru a curăța supradozajul de sare, grăsimi, zaharuri și pentru a completa energia pentru luna septembrie, o detoxifiere va fi binevenită, dar cu un motiv întemeiat. Uitați de dietele frustrante, reveniți la elementele de bază ale unei diete sănătoase și măsurate, în special acordând atenție pH-ului (potențial de hidrogen). Acesta este laitmotivul echilibrului acido-bazic, un principiu al biochimiei datând din secolul al XIX-lea și popularizat în practicile dietetice din anii 1980. Alexandra Dalu, medic anti-îmbătrânire și nutriționist și Claudia Zémor, cofondator al restaurant vegetarian Ph7 Equilibre, ne vor spune mai multe.
Dar ce naiba face chimia la masă? „În principiu, corpul uman caută homeostazia, o stare de echilibru natural între aciditate și alcalinitate (numită și basicitate) corespunzătoare unui pH neutru de 7, explică nutriționistul Alexandra Dalu. Dacă organismul se reglează singur, consumul excesiv de alimente acidifiante și alcalinizante contribuie, printre altele, la compromiterea acestui mecanism. ”
În practică, familia de acidifianți include mezeluri, carne, produse lactate, alcool, alimente industriale procesate precum prăjituri sau alimente prăjite, băuturi răcoritoare și cereale rafinate. Majoritatea plantelor (legume, fructe și plante aromatice) se află în vârful sectorului alcalinizant, cu excepția roșiilor, portocalei și grapefruitului, care sunt ușor acide. Aveți grijă, totuși, să nu vă bazați pe aromă. „Lămâia și apa carbogazoasă îmbogățită cu bicarbonat, deși acidă la gust, au un caracter alcalin”, observă Alexandra Dalu.
În cazul unui dezechilibru, corpul va produce atunci prea multe deșeuri, se va folosi mai mult de resursele sale pentru a se regla și astfel va accelera îmbătrânirea celulelor. „Toate acestea contribuie la formarea patului bolilor inflamatorii”, rezumă Claudia Zémor de la Ph7 Equilibre. „Aciditatea excesivă poate determina formarea calculilor renali și poate duce la colici renale”, explică Alexandre Dalu. Dimpotrivă, prea multă alcalinitate favorizează producția de acid phytic, care poate bloca absorbția de minerale”.
Există mai mulți indicatori care pot fi utilizați pentru a determina dacă echilibrul se înclină mai mult spre aciditate, alcalinitate sau, în cel mai bun caz, neutralitate. Starea fizică generală mai întâi. „Dacă simțim oboseală intensă, crampe, percepem urina mai întunecată decât de obicei, vom merge la medicul nostru generalist care va prescrie un test de sânge” informează nutriționistul Alexandre Dalu. În caz de patologii renale și cardiace, nu vom ezita să ne programăm la un urolog sau un cardiolog pentru un control complet.
”În absența simptomelor sau a semnelor vizibile, există urină sau benzi salivare, vândute în farmacii, pentru a determina faimosul pH acasă. Acest test se efectuează la o oră fixă de trei ori pe zi timp de o lună”, explică restauratorul Claudia Zémor. ”De preferință, mergeți la toaletă pentru prima dată pentru testul de urină și în afara meselor pentru testul de salivă, deoarece alimentele ingerate pot falsifica rezultatul. ”
Dacă rezultatele noastre indică un exces de aciditate, care este destul de comun în populația generală, nu vă goliți automat dulapurile, totul este o chestiune de dozare corectă în farfurie. Pentru a restabili echilibrul, în paralel cu monitorizarea medicală, „vom pune 80% fructe și legume, crude sau fierte și 20% proteine, animale sau legume, relatează Claudia Zémor de la Ph7 Equilibre. Dacă vrem doar să fim atenți, îl vom reduce la un raport de 60/40. ”
Aveți grijă să nu vă subdozați prea mult aportul de proteine, nuanțează medicul nutriționist
„Alimentele care sunt în mare parte vegetale, cum ar fi dieta vegană, vor oferi prea mult din bază. Cel mai bine este să fii atent la extreme, conchide ea. O farfurie bună conține o porție de proteine însoțită de o porție de legume, un fruct ca platou sau desert. ” Dacă mănânci în deplasare, optând pentru un sandwich de exemplu, mai degrabă decât să te simți vinovată, Alexandra Dalu recomandă să adaugi întotdeauna o porție de legume crude ca tampon (castravete, ridiche sau măr). Pentru micul dejun, Claudia Zémor a lăudat rețeta Miam-ô-Fruit, preparată folosind o piure de banane, ulei vegetal emulsionat cu suc de lămâie, semințe măcinate și fructe proaspete. Pranzul continua cu un tian de legume tocate marunt, servit cu peste sau un amestec de legume / cereale. Pentru cină, optăm pentru dovleceii în aburi, garniți cu puțină brânză, quinoa sau ouă. Totul este condimentat după gust cu condimente, ierburi aromate, uleiuri și oțet.
Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi culinare, este bine să rețineți că alimentele sunt doar partea de bază a echilibrului acido-bazic. „Poluarea, consumul de alcool, tutun și anumite droguri, lipsa activității fizice și somnul contribuie la dezechilibrarea pH-ului corpului, subliniază Alexandra Dalu. Pentru a remedia acest lucru, este mai ales necesar să se adopte o igienă generală mai bună a vieții. „