Soiurile grecești antice care fac vinuri complet moderne (1)

În Grecia, vinul este adânc înfipt în țesătura societății de zi cu zi și este o componentă centrală a istoriei culturale. Țara este una dintre cele mai vechi locații viticole din lume.Referințele la consum și cultivare apar în literatură și în texte istorice încă din secolul al XVII-lea î.e.n.Soiurile de vin indigene odată favorizate de Hesiod și Aristotel sunt produse și astăzi.

„Vinul a jucat un rol central în viața cotidiană greacă de mai bine de 4.000 de ani”, spune dr. Haroula Spinthiropoulou, istoric, viticultor și producător de vin.

Citește și  O analiza altfel a filmului “The Irishman” - Afla ce actori au fumat mult trabucuri si alte tigari in mai multe scene

Ea arată dovezi ale unei culturi și comerț al vinului plin de viață pe insule precum Creta și Santorini și în regiunea continentală a Peloponezului, urme din mileniul II î.Hr.

Pe lângă servirea unor scopuri religioase și medicinale în vremurile străvechi, vinul era esențial pentru „adunările intelectuale numite„ simpozioane ”, unde mâncau și vorbeau în timp ce beau vin, cu somelierii greci sau oenologii, care îi serveau”, spune Spinthiropoulou.

„Valoarea nutrițională a vinului a fost bine cunoscută de ei și a devenit o parte dominantă a dietei lor, precum și a filozofiei lor de viață.” Revoluția socială și politică a ocupațiilor romane, bizantine și turcești ulterioare a împiedicat și uneori a suspendat producția comercială a soiurilor antice legendare ale Greciei.

Cu toate acestea, producția locală și cererea pentru vinuri unice a durat de-a lungul veacurilor.

Citește și  Un tigru de la grădina zoologică din New York a fost testat pozitiv cu coronavirus! Este primul caz de infecție la animale

Astăzi, cele mai vechi soiuri ale Greciei au găsit un public în creștere pe piața internațională, datorită somelierilor pasionați și istoricilor vinului și unui număr tot mai mare de vinificatori greci, angajați în protejarea și perfecționarea acestor relicve lichide.

Citește și  Cum sa treci mai usor peste efectele schimbarii fusului orar

Printre cei peste 300 de struguri indigeni ai Greciei, mai mulți au o vechime de milenii. Assyrtiko, Limnio, Robola și Liatiko sunt patru care atrag atenția deosebită pentru calitatea lor de clasă mondială, cu stiluri tradiționale și moderne care se aliniază cu palatele din secolul XXI. Să descoperim acest gust fascinant din trecut de vinuri grecești.