Recunosc că sunt un gurmand și mai și știu să gătesc, deobicei, zilele trecute am găsit o rețetă într-o revistă, GoodFood, o revistă superbă, îmi pare rău că la noi nu a rezistat, o tartă cu spanac și ricotta.
Recunosc că o mai făcusem acu câțiva ani, deci nu eram novice în deslușirea ingredientelor. Primul lucru, un pahar de bere, să am îndrăzneală, și apoi mi-am dat drumul la gătit.
Plăcinta fiorentină, sau tarta cu spanac, am simplificat-o cât mai mult ca să fie ușor de realizat, într-un timp util.
Am luat un pachet de foietaj, nu știu gramajul exact, și o pungă de spanac congelat, am considerat că nu are rost să mă chinui cu spanacul proaspăt. Rețeta se poate face cu spanac proaspăt sau congelat dar în secolul vitezei, timpul este prețios. Spanacul nu-și pierde din calități dacă este congelat și se poate găti în orice anotimp.
Am pus o pungă de spanac congelat și tocat, 450 de grame, într-o tigaie mai mare, gen wok, după ce am pus 2 lingurițe de ulei de măsline. Oricum spanacul este plin de apă și va trebui eliminat, așa că a stat puțin și a fiert, în timpul eliminării apei am adăugat 200 de grame de ricotta. Combinația de ricotta cu spanac îți dă un gust apropiat de spanacul bunicilor care îl fierbeau cu lapte. Evident nu am pus usturoi, ca și bunica, dar senzația e aceeași.
După ce spanacul cu ricotta s-a eliminat de majoritatea apei, la fierbere, am luat amestecul deoparte să se răcească și l-am asezonat cu sare și piper, se mai poate presăra și nucșoară. Nu se gătește la foc tare, mâncarea bună se face și potrivește la foc mediu.
Într-o tavă de cuptor am întins foietajul și l-am ridicat pe margini să nu pătrundă spanacul pe laturile tavei, un sfat, aluatul se împunge cu furculița pentru a nu crește.
Am întins spanacul pe toată suprafața foietajului, mi-a ieșit un strat de 1.5-2 centimetrii, și deasupra am pus 4 ouă. e ca și cum ai împărții tava în patru porțiuni, și am asezonat cu sare și piper, după gusturile fiecăruia.
Am pus la cuptor la 220 grade și am așteptat cam 20 de minute. Cam atât, restul e de la bucătar la bucătar, eu am pus și niște parmezan răzălit, deasupra.