Ultimele articoleUtile

Ciocolata cu lapte sau ciocolata neagra? Care este mai buna pentru sanatate ?

Exista un razboi etern intre iubitorii de ciocolata neagra si cei carora le place mai mult laptele. Chiar daca gusturile nu se discuta, din punct de vedere nutritional lucrurile stau altfel..

Care sunt atuurile ciocolatei negre ?

Atuuri nutritionale – legislatia in vigoare cere ca ciocolata “fina” sau “superioara” trebuie sa contina minim 43% cacao din care minim 26% unt de cacao si 14% pudra de cacao degresata. Continutul bogat de unt de cacao ii confera un continut de lipide important si  de acizi grasi fara colesterol. De altfel, ciocolata este bogata si in fibre.

Cacao este bogata in vitamine si satruri minerale dar mai ales in polifenoli. Proprietatile sale antioxidante contribuie la lupta impotriva imbatranirii celulare si limiteaza dezvoltara bolilor cardiovasculare si a cancerului. Cicolata neagra contine si teobromina, un cardio-stimulent care creste afluxul sanguin spre muschi.

Citește și  Sean Connery între James Bond și Rolex Submariner

Punctele sale slabe – este un produs dulce, chiar daca nu este atat de dulce ca celelalte tipuri de ciocolata.

Care sunt atuurile ciocolatei cu lapte ?

Atuurile sale nutritionale – inventata in Elvetia (tara in care a luat nastere Suchard, Nestle si Lindt) ciocolata cu lapte contine minim 14% lapte praf 25% materie grasa (unt de cacaco si materie grasa lactica) si 25% materie uscata de cacao. Ciocolata cu lapte superioara poseda in jur de 30% de materie uscata de cacaco. Versiunea cu lapte este mai putin grasa decat omologul sau negtru.

Citește și  Stresul și oboseala la începutul anului: alimentele de consumat pentru o stare mai buna

Laptele praf nu vine cu nimic tangibil, nu are niciun atu. Doar proprietatile conferite de cacao sunt interesante, insa in acest caz, continutul de cacao este mai redus. Conform unor studii proteinele de lapte ar bloca o parte din polifenolii care ne protejeaza de bolile cardiovasculare.

Punctele sale slabe ­– are un continut ridicat de calorii (in jur de 560 kcal pentru o tableta de 100g) insa este de doua ori mai dulce decat ciocolata neagra.

Citește și  Alimente care agraveaza alergiile

Concluzie. Fara nicio indoiala, ciocolata neagra castiga pe toate planurile si in toate privintele. Este mult mai bogata in cacao decat ciocolata cu lapte si drept urmare este doatata cu un numar mare de virturti asupra sanatatii. De altfel, o ciocolata neagra cu un ontinut de 70% de cacao are un continut de doar 30% de zahar. Daca acest continut de cacao ti se pare prea mare, daca ti se pare ca ciocolata neagra are un gust mult prea pronuntat, nu ezita sa incerci una mai dulce.

Despre autor

Related posts
MondenUltimele articole

Distribuție de cinci stele, tehnologie de ultimă oră și botezuri în scufundări: Avatar 2, filmul tuturor exceselor

Cult blockbuster și fabulă ecologică cu efecte speciale uluitoare, Avatar (2009), de James…
Read more
Ultimele articoleUtile

Cât timp poate să fie ținută carnea la congelator? Timpul de congelare poate varia în funcție de tipul de carne

Resturi de carne care ajung pe fundul tomberonului… un lucru care se întâmplă destul de…
Read more
SănătateUltimele articole

Apa cu castravete, o apă cu o mulțime de beneficii

Data viitoare când îți va fi sete, va trebui să încerci neapărat apa cu castravete! Este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *