Sănătate

Idei preconcepute despre alunite

Pe fata, pe spate, pe brate, picioare sau pe maini…alunitele se pot localiza peste tot pe corp. Aceste pete pigmentate sunt considerate de multi drept atuuri de seductie. Insa, unora le provoaca teama din cauza unor idei preconcepute.

In relief, late, rotunde, plane, mici…cu sau fara par…alunitele reprezinta semne particulare. Aceste pete mici reprezinta zone ale pielii fabricate din melanocite, celule responsabile de pigment sau din melanina. Alunitele sunt tumori benigne, cu sau fara relief. Sunt niste pete micute plane de culoarea maro sau negre, roz pal sau albui. Alunitele pot aparea in copilarie (incepand cu varsta de 4-5 ani) si tot apar pana la varsta de 50 de ani. Dincolo de aceasta varsta incep sa dispara si lasa in locul lor mici leziuni pigmentate cunoscute sub numele de keratoze seboreice care seamana cu alunitele. Numarul alunitelor prezente pe corp depinde de genetica. Unele persoane au mai multe decat altele deoarece alunitele tin de genetica.

Citește și  Finanțele ne sfidează și își bat joc de contribuabili, de sistemul online s-a ales praful

Chiar daca majoritatea alunitelor sunt benigne, nu prezinta absolut niciun pericol, in unele cazuri, un melanom se poate dezvolta. Chiar daca este unul din cele mai rare cazuri de cancer de piele, este destul de periculos. Teama de aceasta tumoare maligna se afla la originea a numeroase idei preconcepute cu privire la alunite.

Citește și  Paracetamol: tot ce trebuie sa stii pentru a evita riscurile

Inlaturarea unei alunite provoaca melanom. Fals. Actul sau interventia chirurgicala prin care indepartezi o alunita nu se afla la originea aparitiei cancerului de piele. Inlaturarea unei alunite se face in totalitate, totul sau nimic. O alunita se poate inlatura din mai multe motive – din motive estetice sau din motive de localizare. O leziune poate fi localizata intr-o zona mai jenanta, zona de radere spre exemplu sau bretelele sutienului o pot zgaria.

Marimea, culoarea si forma scot in evidenta periculozitatea unei alunite. Adevarat. Aceste semne pot fi indicatoare ale unor probleme mai grave. Acestea pot indica un melanom. Pentru a observa orice schimbare a unei alunite pacientul se poate auto-examina in mod regulat. Exista si teste dermatologice care pot indica o problema. Culoarea unei alunite trebuie sa fie omogena si diametrul sau nu trebuie sa depaseasca 5mm.

Citește și  George Clooney își cumpără o proprietate viticolă în Provence

Smulgerea unei alunite prezinta un pericol. Numeroase persoane prezinta o alunita cu fire de par. Una din intrebarile care apar in acest caz este aceea daca se poate smulge acel fir de par care de cele mai multe ori este inestetic. Nu ar trebui smuls deoarece poate provoca unele traumatisme.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Cele mai proaste alimente și băuturi pentru dinți

Îngrijirea dinților tăi trece printr-o bună igienă orală dar și prin conținutul farfurii.
Read more
SănătateUltimele articole

Top beneficii ale consumul de fistic pentru sănătate

Fisticul este extrem de interesant atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru a te…
Read more
SănătateUltimele articole

Iată regimul alimentar ideal pentru un creier sănătos

Secretul protejării creierului nostru se ascunde în farfurie. Specialiștii ne spun cum ne putem…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.